Д-Р НИКОЛА МАРКОВ: ОТ МОЯ УЧИТЕЛ ПРОФ. ТАШЕВ НАУЧИХ, ЧЕ ВИСШАТА СТЕПЕН НА ПРИЗНАНИЕ ТРЯБВА ДА  ТЪРСИМ СРЕД КОЛЕГИТЕ СИ Препечатва се от Zdrave.net Българският здравен портал

https://www.zdrave.net

Автор: Невена Попова


   

     Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р Марков започва професионалния си път в Държавна психиатрична болница с. Паталеница. Придобива специалност през 1990 г. Работи и в Центъра за психично здраве в Пловдив. Повече от 20 години д-р Марков има самостоятелна практика като специалист психиатър в Пловдив. Един от учредителите на Колегиум „Частна психиатрия“. Един от малкото специалисти у нас, които прилагат транскраниална магнитна стимулация като терапевтичен метод при различни психични разстройства. Тези дни той бе удостоен с наградата на името на доц. Георги Койчев за цялостен принос в развитието на съвременната българска психиатрия.   

   Д-р Марков, професионалната Ви кариера от последните години е неразривно свързана с каузата „частна психиатрия“, Вие сте един от учредителите на едноименната асоциация. Постигнахте ли целите си, които ви събраха в началото – по-хуманна, по-достъпна и по-ефикасна психиатрична грижи и подкрепа за хората с такива проблеми?  

   Нека отбележим, че става дума за последните 20 години. В условията на една нереформирана здравна система допринесохме за децентрализацията на психиатричната грижа и позиционирането й в общността, което неминуемо е свързано с повече хуманност, улеснена достъпност и повишена ефикасност.  

    В деня, в който получавате наградата на името на вдъхновителя на идеята зя разширяване на частната психиатрична практика доц. Георги Койчев не мога да не Ви попитам трудно ли Ви е да говорите за него в минало време?

   Липсата е осезаема и болезнена, но съпреживяното с доц. Койчев, неговите уроци и неговото научно и човешко наследство оставят чувството, че личността му продължава да е сред нас.      

   Разкажете накратко какво Ви събра с тази група колеги, кои бяха първите Ви стъпки? 

  Да си част от прогресивната, развиваща се част от професионалната общност, да имаш подкрепата, но и критиката на единомислещи е предизвикателство, което приех от 2000 година. Под ръководството на доц. Койчев Колегиум „Частна психиатрия“ създаде първите консенсуси в новата история на българската психиатрия, които залегнаха и в първите професионални стандарти. С всяка изминала година конференциите повишаваха качеството си и се превърнаха в очаквани събития, определящи тенденции и бъдещи насоки. Тези срещи бяха и остават интердисциплинарни по характера си, преминават по правило и с участие на колеги от чужбина. 

   Не е тайна изключителното внимание, което отдавате на колеги, които сега правят първите си стъпки в професията. Бяхте съучредител на наградата за млади психиатри „НЛО“ (Ники и Лъчо оценяват) заедно с проф. Лъчезар Хранов, който също не е вече между нас. Сега сте част от управителното тяло на новосъздадената фондация „Млади медици за България“. На какво се дължи тази Ваша отдаденост към каузата на тези млади хора – специализанти, студенти? 

  Като млад лекар получих изключителната подкрепа и възможност да се развивам от д-р Крум Савов и от д-р Николай Джамбазов. Зарекох се, че ще върна жеста към млади колеги и ето дойде времето за това.   

   Ако се вгледате в себе си, в своя път през годините имате ли отговор на въпроса – прилича ли на тях младият д-р Никола Марков или е по-различен – в мислите, в амбициите и намеренията си?  

Никола Марков_Награждаване

И днес си оставам със същото вълнение и удовлетворение в стремежа да оказвам помощ при значимо повече възможности на базата на развитието на специалността в световен и национален мащаб.   

   Имат ли тези млади хора перспектива за развитие у нас или психиатрията ни се размина сериозно с посоката, по която върви светът днес? Какво искате да им пожелаете?          

   Фондация „ Млади медици за България“ има за цел да подпомага финансово младите медици. Лично аз си давам сметка, че колкото и да ги подпомогнем, то ще е несравнимо по-малко от това, което биха получили извън страната. Остава да се опитам да им показвам предимствата, оставайки в България да се развият изпреварващо, като, разбира се, имат достъп до високи технологии и иновативни терапевтични методи, които в по-строго регулирана и йерархична система трудно и по-бавно се достигат. Колкото и парадоксално да звучи у нас „лечителското изкуство“ продължава да е възможно.Нека са преди всичко здрави и превърнат работата си в удоволствие.

   И вместо финал нека Ви попитам кой от заветите на учителите Ви в науката пазите в себе си като истината, на която ще останете верен независимо от обстоятелствата?

   Проф. Тодор Ташев, чийто пряк възпитаник се считам, казваше, че е важно да получим признанието на пациентите си, но висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си. Вярвам, че наградата на името на доц. д-р Георги Койчев за принос към българската психиатрия ме приближава към тази цел. 

„В живота няма каскадьори – трябва да се оправяш сам, прави онова, което можеш най-добре...“  

(D-r Georgi Koychev)

ХIX ЮБИЛЕЙНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПСИХИАТРИЯ И КЛИНИЧНА ПСИХОЛОГИЯ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ: „20 ГОДИНИ СДРУЖЕНИЕ „КОЛЕГИУМ ЧАСТНА ПСИХИАТРИЯ“. БОЛКАТА“
ПЛАКАТА
 

ПРЕДВАРИТЕЛНА КОНФЕРЕНТНА ПРОГРАМА

 

25 – 26 СЕПТЕМВРИ   СОФИЯ

НДК ВХОД А 4

Второ известие Ψ Проф. д-р Норберт Мюлер: „Имунологични терапии при психиатричнитe разстройства“; Ψ Проф. д-р Петер Фалкай, началник Университетска психиатрична болница към Университета Lugdwig-Maximillian: „Възстановяване при психози: Невробиология“; Ψ д-р Иван Койчев, Университет на Оксфорд: „Лечение на психиатрични разстройства при неврологични заболявания“; Ψ Проф. д-р Пламен Божинов, д-р Никола Марков: „Терапевтични механизми на ТМС ( Транскраниална магнитна стимулация)“; Ψ Симеон Марков, Никола Марков: „Болката в изкуството“; Ψ д-р Явор Делчев: „Крейвинг“; Ψ д-р Александър Канчелов: „Отвъд преодоляването на болката: Теория на селф-медикацията“

Ψ д-р Албрехт Улмар: „Как да докоснем душата на нашите пациенти

 XVIII НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПСИХИАТРИЯ И КЛИНИЧНА ПСИХОЛОГИЯ 2019 „ВЛАСТТА“ 

  Конференцията беше открита проф. д-р Петър Маринов, председател на Научния комитет и д-р Ана Попова, председател на организационния комитет и председател на Сдружение „Колегиум частна психиатрия“.В рамките на първия ден отбелязахме 75 години от рождението на доц. д-р Георги Койчев. Тазгодишната награда на „Сдружение Колегиум частна психиатрия“ за принос към българската психиатрия „Доц. д-р Георги Койчев“ беше връчена на д-р Явор Делчев.XIII-а научна конференция „ВЛАСТТА“ бе определена като една от най-значимите в историята на Сдружение „Колегиум частна психиатрия“: около 200 регистрирани участници, 70 от които активни – психиатри, психолози, психотерапевти, психоаналитици.Знаменателно беше международното участие от Обединеното Кралство, Франция, Румъния, Северна Македония. 

спонсори печат
 

 Особен интерес предизвика участието на  проф. Бениамина, проф. Циприани, проф. Бауермайстер.Резонен беше големият интерес към „Доклад на ЕПА относно доклада за оценка на системата за психиатрично здравно обслужване в България “, представен ни от д-р Джулиан Бийзхолд.Впечатляваща беше активността на младите психиатри и психотерапевти в дискусиите относно назряващите промени в психичното здравеопазване.  Всички участници ще получат сертификатите си по електроненен път.Очакваме Ви догодина, когато Научната ни конференция ще премине под наслов “20 години КЧП “.Бъдете здрави до догодина по това време!

Конференцията се проведе в Националния дворец на културата.

Участваха 200 регистрирани участници, 70 от които активни – психиатри, психолози, психотерапевти, психоаналитици. Сред слушателите имаше много специализанти, студенти по медицина и психология.

КОНФЕРЕНЦИЯ 2018 „ТРАВМАТА – БИОЛОГИЧНИ, ПСИХОЛОГИЧНИ И СОЦИАЛНИ АСПЕКТИ“
корица_1_1_BG_2
корица_1_1_BG_1

Приключи XVII Научна конференция 2018 г.  „Травмата – биологични, психологични и социални аспекти“ на Сдружение „Колегиум частна психиатрия“ и Национален център по обществено здраве и анализи. Конференцията беше открита с представяне на второто издание на книгата д-р Владимир Иванов и д-р Георги Койчев „Параноя и параноялни състояния – Монография“. В конференцията участници от 6 държави представиха 28 теми, обединени в няколко подтеми: „Психопатологията в постмодерното време“, „Психиатричната помощ в Република България“, „Съдебнопсихиатрични и съдебнопсихологични аспекти на ранната детска психотравма“,  „Системите за психично здраве в Румъния и България – минало, настояще и бъдеще“. За първи път тазгодишното издание на конференцията включи участие на ЕПА  с темата „Европейската психиатрична асоциация: перспективи и предизвикателства“, представена от д-р С. Ханън, член на управителния борд ЕПА и пряко отговаряща за обучителните програми на ЕПА. Конференцията включи два фармакологични семинара на Pfizer и  Lilly. В този контекст на терапевтично взаимодействие, огромен интерес предизвика представянето на персонализираната фармакотерапия от д-р Л. Фю и NM Genomix & „Въведение във фармакогенетиката: Как невробиологията насочва и подобрява терапетвичния подход.“ Имаше обособени две сесии с доклади в областта на психотерапията, изнесени от представители на четири школи: психоанализа, когнитивно-поведенческата терапия, екзистенциалния динамичен анализ, транзакционния анализ.

ЕПА представя първото си продължаващо онлайн обучение с отворен достъп, фокусирано върху практичиските нужди на психиатрите. Представянето в рамките на конференцията, както и онлайн обучението са подходящи за широк кръг специалист в областта на психичното здраве.Същевременно MOOC ще развие взаимодействията в общността на студентите. MOOC на ЕПА е безплатен и достъпен за всички желаещи онлайн курс и единственото, което трябва да направите е да се регистрирате онлайн. 

Материалите на MOOC ще бъдат разположени на самостоятелен сайт и ще вкючват видео, препоръчана литература, препратки и др. Трябва ли да бъда институционален член на ЕПА? Не е необходимо – обучителната програма е достъпна за всеки регистриран участник, без значение дали е член на ЕПА или не.Съществуват ли предварителни изисквания към курсистите?Не, няма никакви предварителни изисквания за участието в онлайн курса.СертификатиУчастниците могат да получат сертификати за участие, доставени по мейл, в края на курса, след като преминат 4 седмичния обучителен курс и 4 седмичните тестове.

Снимок-экрана-11-300x300
Какво е MOOC?Продължаващото отворено онлайн обучение на ЕПА представлява онлайн открит курс за неограничен брой участници, достъпен през интернет, като допълнение към (MOOC) курсовите материали като мини видео-лекции и препоръчана литература.
корица_4_0_BG
КОНФЕРЕНЦИЯ 2017 „ГНЕВЪТ“

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА 

  ● „Гневът в живота и творчеството на Илия Бешков – в памет на Жоро Койчев“ ● „Невробиология на гнева“ ● „Физиологичен афект“ ● „Психосоциалните фактори, касаещи лица с тежки психични разстройства“ ● „Социология и психиатрия“ ● „Гневът – един от седемте смъртни гряха. Защо?“ ● „Гневът. 20 клинични случая със зависими“ ● „Гняв и анорексия“ ● „Диадата психиатър – клиничен психолог в клиничната практика. Възможното сътрудничество“ ● „Поведенческо разстройство“ ● „Несъзнателни механизми за справяне с гнева“ ● „Алекситимия и нарушения в социалното взаимодействие при юноши“ ● „Гневът – пашкулът на надеждата“ ● „Проект „Подобрени услуги за психично здраве“ – 2 години по-късно“ ● „Психосоматична медицина, консултативна и лиезон психиатрия и интегративна грижа: минало,настояще, перспективи“ ● „Сърдечно-съдова система и синонимите на гнева“ ● „Психосоматика и интернализиран гняв при травматизирани мъже. Два случая от практиката“ ● „Програма „Киндиру“ като превенция на невро-моторното развитие на детето в ранна детска възраст
Д-р Койчев=БРШ
БРОШУРА 2.1
КОНФЕРЕНЦИЯ 2016 „ДЕПРЕСИВНИЯТ ЧОВЕК“
 

„ДЕПРЕСИВНИЯТ ЧОВЕК“

  20-21 май 2016   

  Място на провеждане:

Софийски Университет "Св. Климент Охридски" Скъпи колеги, Ежегодната научно-практическа конференция е възможност за професионалистите в областта на психичното здраве да се съберем заедно и да общуваме от различните перспективи, даващи ни достъп до психичното. За поредна година психиатри, клинични психолози и психотерапевти ще се срещнат, за да представят свои научни изследвания,  доклади, гледни точки. Форумът ни дава възможност на територията на Alma mater да се срещнем наживо, да се запознаем, да научим заедно, да общуваме помежду си, да си „сверим часовника“ с водещи специалисти в областта на психиатрията, клиничната психология и психотерапията от България и чужбина.
Покана за конференция
КОНФЕРЕНЦИЯ 2015 „НОВИНИ ОТ ЛЕЧЕБНОТО ИЗКУСТВО“
viber_image_2020-08-22_22-44-18

Текст

КОНФЕРЕНЦИЯ 2014

Текст

КОНФЕРЕНЦИЯ 2013

Текст

КОНФЕРЕНЦИЯ 2012

Текст

КОНФЕРЕНЦИЯ 2011

Текст

КОНФЕРЕНЦИЯ 2010

Текст

КОНФЕРЕНЦИЯ 2009

Текст

КОНФЕРЕНЦИЯ 2008

    Скъпи колеги,

   

    конференциите на Колегиум „Частна психиатрия“, които вече години наред ни събират са може би едно от най-хубавите неща, които има вероятност да се превърнат в традиция. Естествено е, с времето различни организации или личности също да започнат организирането на едни или други форуми. Особено сега, когато вече сме в една огромна общност, в която границите и местния патриотизъм ще остават все по на заден план.

 

  Вероятно след 10 години словосъчетанието „с международно участие“ ще звучи толкова нелепо, колкото плюнченето на пощенски марки. Вероятно тогава и няма да ни помнят въобще.

 

   Но все пак, дори и да стане така, ние бяхме и ще останем първите, които изрекохме „частен, личен“, което значи свободен.

 

До виждане в Боровец.

                                      Доц. д-р Г. Койчев